PŘÍBĚH ČAJE
Legenda z roku 2337 př.n.l. praví, že čaj objevil léčitel čínského císaře Šen-munga. Zcela náhodou mu spadlo pár lístků ze stromu do konvice. Zaujala ho nádherná vůně, rozhodl se nápoj ochutnat a od té doby se v Číně pije čaj....
Nejvíce se pěstování rozšířilo ve 4. a 5. století. V okolí řeky Jang-C-Tiang vznikly rozlehlé plantáže a s čajem se začalo hojně obchodovat.
Do 13. století se pěstoval jen zelený, postupně se vyvíjely nové druhy fermentací a aromatizací. Až do poloviny 19. století byla Čína největším vývozcem čaje na světě. Z Číny se čaj postupně rozšířil do dalších zemí světa. Tibeťané si jej oblíbili s rozpuštěným jačím máslem a solí. V Japonsku se od 15. století provozují čajové obřady. Některé čaje se připravují až 4 hodiny a jsou podávány ve speciálních čajových pokojích. V Indii se čaj pije až od 19. století.
Do Evropy se čaj dostal asi v 16. století a zpočátku měl mnoho odpůrců. Našel své stoupence nejprve v Portugalsku a Holandsku. V polovině 17. století pak v Anglii, díky sňatku Karla II. s portugalkou Kateřinou a ti ho pak pomohli rozšířit do celé Evropy.
První písemné zmínky o čaji u nás jsou z konce 19. století. Počátkem 20. století u nás vznikla první japonská čajovna. Založil jí cestovatel, spisovatel a sběratel japonského umění Joe Hloch.
Více o čaji zde: https://bylinkovaholka.blogspot.com/2017/08/zeleny-caj-blahodarny-elixir-zivota.html a zde: https://bylinkovaholka.blogspot.com/2016/12/zeleny-caj-mlety.html
Více o čaji zde: https://bylinkovaholka.blogspot.com/2017/08/zeleny-caj-blahodarny-elixir-zivota.html a zde: https://bylinkovaholka.blogspot.com/2016/12/zeleny-caj-mlety.html