RAKYTNÍKOVÝ SIRUP
50g sušených plodů rakytníku
1/2 kg cukru
1 litr vody
Rakytník nasypeme do hrnce s vodou a přivedeme k varu, povaříme asi 10 minut a necháme 24 hodin louhovat v zakryté nádobě. Druhý den scedíme, plody řádně vymačkáme přes gázu nebo utěrku a přivedeme k varu. Přidáme cukr, chvíli povaříme a ještě horké plníme do sklenic. Získáme necelý litr blahodárné medicíny, kterou ocení celá rodina zejména v období chřipek a nachlazení. Sirup vydrží asi rok.
Užívá se 1x denně polévková lžíce preventivně nebo 3x denně lžíce při chřipce a nachlazení. Mimo to posiluje imunitu, psychický i fyzický stav celého těla. Pomáhá při srdečních, cévních, žaludečních a kožních onemocněních. Jedna lžíce obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C a mnoho dalších vitamínů A, E, D, K a P