Vitamín C je významným antioxidantem rozpustným ve vodě. Je důležitý pro naši imunitu, detoxikaci organismu, zdravé zuby, kosti, svaly, šlachy a klouby. Podporuje tvorbu mateřského mléka, kolagenu, pružnost a pevnost cév, plodnost a trávení. Je velmi citlivý na oxidaci, znehodnocení varem nebo dlouhodobým skladováním. Ničí se až při 190°C (smažení, pečení), takže pokud ovoce a zeleninu jen vaříte a vodu nevylijete (vylouhuje se do vody) uchováte vitamín C. Vařením dochází ke ztrátě kolem 30 %.
Doporučená denní dávka je 60 - 100 mg / den
při nemoci 500 - 1000 mg / den rozdělených do více menších dávek
Je lepší přijímat více menších dávek (cca 100 mg) za den než jednu velkou, protože tělo si jej neumí uložit a přebytek vyloučí močí.
ACEROLA
1677 mg / 100 g
ŠÍPKY
800 mg / 100 g
RAKYTNÍK
300 - 400 mg / 100 g
ZELENÝ ČAJ
150 - 250 mg / 100 ml
MEDVĚDÍ ČESNEK
150 mg / 100 g
150 mg / 100 g
JEŘABINY
100 mg / 100 g
ARONIE
10 - 60 mg / 100 g
více o vitamínu C zde:
https://bylinkovaholka.blogspot.cz/2017/09/vitamin-c-2-cast-zelenina.html
https://bylinkovaholka.blogspot.cz/2017/09/vitamin-c-3-cast-ovoce.html
https://bylinkovaholka.blogspot.cz/2017/09/vitamin-c-4-cast-zivocisne-zdroje.html
https://bylinkovaholka.blogspot.cz/2017/09/vitamin-c-top-10-nejlepsich-zdroju.html