Přeskočit na hlavní obsah

VITAMÍN C - 1. ČÁST - PŘÍRODNÍ ZDROJE



Vitamín C je významným antioxidantem rozpustným ve vodě. Je důležitý pro naši imunitu, detoxikaci organismu, zdravé zuby, kosti, svaly, šlachy a klouby. Podporuje tvorbu mateřského mléka, kolagenu, pružnost a pevnost cév, plodnost a trávení.  Je velmi citlivý na oxidaci, znehodnocení varem nebo dlouhodobým skladováním. Ničí se až při 190°C (smažení, pečení), takže pokud ovoce a zeleninu jen vaříte a vodu nevylijete (vylouhuje se do vody) uchováte vitamín C. Vařením dochází ke ztrátě kolem 30 %. 

Doporučená denní dávka je    60 -   100 mg / den
při nemoci                                 500 - 1000 mg / den           rozdělených do více menších dávek

Je lepší přijímat více menších dávek (cca 100 mg) za den než jednu velkou, protože tělo si jej neumí uložit a přebytek vyloučí močí. 


CAMU CAMU           
1800 - 2200 mg / 100 g





ACEROLA   
1677 mg / 100 g




ŠÍPKY              
800 mg / 100 g


RAKYTNÍK
300 -  400 mg / 100 g 

ZELENÝ ČAJ             
150 - 250 mg / 100 ml

MEDVĚDÍ ČESNEK
150 mg / 100 g 


JEŘABINY  
100 mg / 100 g



ARONIE 
10 - 60 mg / 100 g





GOJI 
SUŠENÁ  42   - 49 mg  / 100 g
ČERSTVÁ              30 mg  / 100 g

Populární příspěvky z tohoto blogu

RECEPT NA RAKYTNÍKOVÝ SIRUP, BLAHODÁRNOU MEDICÍNU, KTEROU OCENÍ CELÁ RODINA

Tom and Jerry - 54 Episode - Cue Ball Cat (1950)

TOM A JERRY - 77. DÍL

Tom and Jerry - Episode 82 - Hic cup Pup (1954)

RECEPT NA SIRUP FENYKL-ANÝZ-KMÍN

DESmod - Chýbanie

PROČ JÍST CITRONY?

Interview s masovým vrahem - CZ

STOP-APETIT 2

ROOIBOS ZELENÝ