JEDEN GRAM JAKO KILO ČERSTVÉ ZELENINY
Spirulina je vláknitá sinice a bývá označována jako superpotravina.
VÝSKYT
Vyskytuje se na povrchu tropických a subtropických jezer v Africe, Asii, Jižní a Střední Americe. Je schopná přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách.
HISTORIE
Byla zde už před více než 3,5 miliardami let. Používali ji staří Aztékové. V 15. století se o ní zmínil Kryštof Kolumbus ve svých spisech jako o zvláštní látce na povrchu jezer, která se suší a přidává na chleba. Ve 40. letech 20. století na ni narazila francouzská vojska v Africe. Tamní obyvatelé zde Spirulinu pěstovali na povrchu jezer, poté ji sbírali a sušili na slunci. Byla klasickou plodinou na místních trzích.
POUŽITÍ
Pěstuje se především na výrobu potravinových doplňků, ale používá se i jako krmivo při chovu drůbeže a ryb. Firma Nestlé ji používá jako přírodní barvivo při výrobě modrých lentilek Smarties.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
1. Doporučuje ji světová zdravotnická organizace WHO
Od roku 1974 je doporučována světovou zdravotnickou organizací jako zajímavá potravina s vysokým obsahem bílkovin a železa i dětem, bez jakéhokoliv rizika.
2. Zlepšuje imunitu
Je silným antioxidantem a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Je velmi bohatá na řadu důležitých vitamínů a minerálních látek B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, draslík, vápník, hořčík, měď, zinek, fosfor, mangan, chrom, jód, selen, železo a chlorofyl. Obsahuje 60% bílkovin a 18 z 22 aminokyselin.
3. Mega dávka minerálů
Jeden gram řasy obsahuje tolik minerálů jako jeden kilogram čerstvé zeleniny.
4. Může ji užívat téměř každý
Je vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti, celiaky, vegany i vegetariány
5. Zbaví vaše tělo těžkých kovů a toxinů
Zvyšuje vitalitu, pomáhá odstraňovat těžké kovy olovo, rtuť a další toxiny.
6. Pomůže při chudokrevnosti
Pro svůj vysoký obsah železa je doporučována při chudokrevnosti.
7. Vyžene kvasinky
Je vhodná při výskytu i prevenci kvasinkových infekcí jako je například Candida.
8. Hubnutí
Používá se jako účinný prostředek na hubnutí.
9. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
V letech 2013-2016 byla v USA provedena kontrolovaná klinická studie na vliv suplementace Spirulinou na kardiovaskulární rizika u obézních bělochů s léčenou hypertenzí. Skupině testovaných osob ve věku 25-60 let byly po dobu 3 měsíců podávány 2 g Spiruliny denně. Tato studie prokázala, že Spirulina snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a má příznivý účinek na koncentraci lipidů v krvi.
10. Snižuje cholesterol
Byl proveden pokus na vliv Spiruliny na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Při tomto pokusu byl testovaným jedincům podáván 1g Spiruliny denně po dobu 12 týdnů. Výsledkem bylo snížení triglyceridů o 16,3% a LDL cholesterolu o 10,1%. Vědci se domnívají, že je to způsobeno rozpínáním cév a snadnějším toku krve.
FORMA PODÁNÍ
Lze ji zakoupit ve formě tablet nebo prášku, který je možné přidávat do jogurtu, pomazánek či smoothie.
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA
Dávka vyhodnocena jako účinná a bezpečná je 800 mg/kg tělesné hmotnosti. 80 kg vážící osoba tak může bezpečně zkonzumovat kolem 60g spiruliny za den. Běžnou doporučenou denní dávkou jsou 3 g.
10 DŮVODŮ
- DOPORUČUJE JI SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE WHO
- ZLEPŠUJE IMUNITU
- MEGA DÁVKA MINERÁLŮ
- MŮŽE JI UŽÍVAT TÉMĚŘ KAŽDÝ
- ZBAVÍ VAŠE TĚLO TĚŽKÝCH KOVŮ A TOXINŮ
- POMŮŽE PŘI CHUDOKREVNOSTI
- VYŽENE KVASINKY
- POZITIVNÍ VLIV NA HUBNUTÍ
- SNIŽUJE RIZIKO KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ
- SNIŽUJE CHOLESTEROL
ZDROJE
Wikipedie, Praktické lékařství.cz, Good clinical practice Network, PharmDr. Margit Slimáková